Blog

Какво е перга (пчелен хляб)? Ползи за моето здраве и продукти в България?

от в Супер Храни декември 28, 2018

Повечето хора си мислят, че най-голямата полза от пчелите е това, че произвеждат мед – вкусен и изключително полезен за човешкия организъм хранителен продукт. Оказва се обаче, че има нещо, което е дори още по-полезно от меда – това е пергата или „пчелният хляб“, с който пчелите хранят своите ларви. 

Авторски снимки на перга от пчелна ферма RadiHoney:

Какво представлява пчелният хляб?

Пчелният хляб, известен още като перга, представлява комбинация от сок от цветя, цветен прашец, восък и пчелна секреция. Медоносните пчели събират пергата в кошера, където тя се съхранява и се използва като храна.

Пергата е един от най-полезните продукти в пчеларството, който на практика няма противопоказания и не притежава алергични свойства.

Полезни вещества в пергата

Полезните свойства на пчелния хляб се заключават в неговия състав. Въпреки че той се явява производен на цветния прашец, процентът на полезните вещества в пчелния хляб е много по-висок отколкото в цветния прашец. За сравнение, съдържанието на органичните киселини в пергата са около 5 мг, докато в цветния прашец те са едва 3 мг. Количеството на витамин C в пергата също е много по-голямо – близо 2 пъти от съдържанието му в цветния прашец.

В състава на пергата влизат:

 • Монозахариди – фруктоза, глюкоза, захароза;
 • Аминокиселини – аспарагин, глутамин, левцин, глицин, треонин, аланин, валин, пролин, лизин, тирозин, аргинин и др.;
 • Мастни киселини – палмитинова, стеаринова, олеинова, лауринова, миристинова и др.;
 • Витамини – B1, B2, B3, B6, Е, С, D, P, К, каротиноиди;
 • Микро- и макроелементи – калий, магний, фосфор, желязо, цинк, йод и др.;
 • Минерални соли.

Хранителната стойност на пергата (в количество от 100 г) е:

 • Въглехидрати – 34 г (27% от дневната норма);
 • Белтъчини – 21 г (25% от дневната норма);
 • Мазнини – 1,5 г (2% от дневната норма).

Калоричността на пчелния хляб е ниска – в 100 г от натуралния продукт се съдържат около 230 ккал (точната цифра зависи от медоносните растения, включени в състава). Енергийната стойност на 100 г перга е около 970 кДж, което е 12% от дневната норма за възрастен човек.

Свойствата на пчелния хляб са уникални, тъй като всички опити, извършени до момента, както и изследванията за получаване на заместител на пергата се провалят. Аналозите не само не могат да заменят пчелния хляб, но дори частично не успяват да се сравнят с него. Никакви комбинации не могат да се доближат до продукта, произвеждан от пчелите.

Пергата е изключително балансиран продукт, който се абсорбира от организма на 100%.

Лечебни свойства на пергата

Полезните вещества, влизащи в състава на пчелния хляб, осигуряват на натуралния продукт богат спектър от най-различни лечебни свойства. Пергата спомага за укрепване на защитните сили на човешкия организъм, а при простудни заболявания намаля вредното влияние на вирусите и бактериите. С това обаче ползите от пергата съвсем не се изчерпват. Нека ги класифицираме по следния начин:

 • Лечебни свойства за организма като цяло – засилване на имунитета на организма, увеличаване на енергийния запас на тялото, способстване на натрупване на мускулна маса, профилактика и лечение на простудни заболявания;
 • Лечебни свойства за сърдечно-съдовата система – стимулира се работата на сърдечния мускул, понижава се нивото на холестерола, повишава се нивото на еритроцити в кръвта, предотвратяват се спазмите на кръвоносните съдове, нормализира се кръвното налягане, профилактика на организма при анемия и аритмия;
 • Лечебни свойства за стомашно-чревния тракт – подобрява се апетита, ускорява се обменът на веществата, нормализира се чревната микрофлора, предотвратява се подуването на стомаха и запека, стимулира се работата на жлъчката, изчистват се токсините от черния дроб;
 • Лечебни свойства за дихателната система – пчелният хляб се приема като помощно средство за лечение на грип, бронхит, ангина, ринит, синузит;
 • Лечебни свойства за мъжката полова система – подобрява се подвижността на сперматозоидите и качеството на семенната течност, стимулира се еректилната функция, засилва се половото влечение, лекува се безплодие;
 • Лечебни свойства за женската полова система – нормализира се менструалният цикъл, способства се зачеването и пълноценното развитие на плода в утробата, предотвратяват се симптомите на токсикоза;
 • Лечебни свойства за нервната система – стимулира се активността на мозъка, подобряват се паметта и концентрацията.

Изследванията показват, че пергата дава отлични резултати при лечение на постинсултни състояния. При приема на пчелен хляб кръвообращението на мозъка се възстановява напълно при всякаква форма на инсулт. Голямо подобрение се наблюдава и при черепно-мозъчни травми. Благодарение на пергата, еластичността на кръвоносните съдове се увеличава и се възстановяват функциите на поразените мозъчни центрове.

Лечението с перга е особено подходящо за възрастни хора, при които с увеличаване на възрастта се наблюдава слабоумие и загуба на паметта.

Пергата може да се използва дори в качеството си на тинктура, посредством добавянето на вода и мая към нея. Като резултат се получава биологично активен агент, който може да се приема в домашни условия.

Как се приема пергата?

Желателно е пергата да се приема на празен стомах, като се консумира заедно с питейна вода.Общото количество на приемания продукт зависи от възрастта и масата на тялото на човека, но във всеки случай не трябва да превишава дозата от 1 чаена лъжичка на денонощие. За да избегнете хипервитаминоза, не консумирайте перга повече от месец и почивайте между курсовете поне 10 дни.

Как се съхранява пергата?

Биоактивното качество на пчелния хляб се понижава с времето. Тъй като свежата перга се отличава с висока степен на влажност, тя трябва да се изсуши при температура от 40-60°C, за да се избегне бързото и ферментиране и разваляне. Сушенето увеличава срока на годност на пчелния хляб и засилва полезните му свойства.

Пергата може да се съхранява при стайна температура. След като минат 90 дни, продуктът променя своя състав и някои от полезните му свойства отслабват

Важно е да се знае, че пчелният хляб в никакъв случай не трябва да се излага на слънце, тъй като под въздействието на слънчевите лъчи протича разпад на някои от полезните съединения на пергата. Ако планирате да съхранявате пчелен хляб за дълъг период от време, без да го консумирате, препоръчително е да го замразите.

Използване на пергата в козметиката

Пергата е изключително подходяща за козметични цели, тъй като има възстановителни и противовъзпалителни свойства. Пергата се използва за маски за всякакви типове кожа, както и като съставка за рецепти в различни козметични процедури.

– Класическа маска – в еднакви пропорции се смесват пчелен хляб и течен мед. Получената микстура се нанася на лицето за четвърт час, след което се измива с топла вода. Маската от перга предпазва лицето от възпаления и премахва лъщенето;

– Овлажняващо средство от перга за кожата на лицето – вземете жълтък, 10 грама извара, 1 чаена лъжичка натрошен пчелен хляб и 2 супени лъжици затоплен мед. Полученото мазило се нанася на лицето и се оставя за около половин час, след което се измива с топла вода;

– Борба с бръчките – в равни пропорции се смесват затоплен мед, перга и прясна сметана. Микстурата се оставя да стои на лицето в продължение на 30 минути, след което се измива с леко загрята минерална вода. Процедурата спомага за премахването на бръчките и придава на кожата свеж вид;

– Лечение на акне – вземете 1 чаена лъжичка пчелен хляб и 1 чаена лъжичка мед, добавете половин чаена лъжичка прополис. Получената маска се нанася върху лицето за половин час, след което се измива с вода със стайна температура. Сместта е в състояние да премахне акнето до 100 %.

Интересни факти за пергата

Съставът на пчелния хляб зависи от това от какви растения пчелата е събирала цветния прашец. Така например, пергата от жълта акация е изключително богата на витамин А – съдържанието на този витамин в пчелния хляб е около двадесет пъти по-голямо отколкото в морковите.

Пчелната перга е много хранителна и с висока енергийна стойност. За здрав възрастен човек на ден са достатъчни 6 грама перга, за да се сдобие организма му с всички необходими ценни вещества. За лечение на заболяване дневната доза перга може да се увеличи до 15 грама. На пръв поглед това количество изглежда много малко, но с приема на перга трябва да се внимава, за да не се предизвика хипервитаминоза на организма.

За децата пергата представлява незаменимо средство при лечението на обриви, предизвикани от алергии. Обикновено при подобно състояние детето приема пчелен хляб три пъти дневно по половин грам. Точната доза трябва да се предпише от медицинско лице, тъй като се определя в зависимост от сложността на заболяването и възрастта на детето.

Полезните лечебни свойства на пергата са добре известни и в онкологията. Когато пациенти с доброкачествени тумори започнат да приемат пчелен хляб, се наблюдава поразителна промяна в състоянието им. Дозата, която се приема при лечението на тумор е същата като при здрав човек – от 2 до 4 грама три пъти дневно. Пергата може да се приема от пациенти с онкологични заболявания както самостоятелно, така и в съчетание с ларвено млечице.

Ларвеното млечице се получава чрез пресоване на части от пчелната пита, в която има личинки. След пресоването се получава гъста като сметана течност със своеобразен вкус – именно това и представлява ларвеното млечице. То е ценен биологичен активен продукт. Съдържанието на протеини в ларвеното млечице е близко до това в месото и гъбите. В допълнение, млечицето съдържа богат набор от полезни вещества: аминокиселини, витамини, ензими, микроелементи и др.

 

Прием на перга при диабет

Полезните свойства на пчелния хляб са добре изучени и доказани. До каква степен обаче е ефективна пергата при състояние на захарен диабет? Всеки, който е запознат с това заболяване знае, че употребата на сладки продукти предизвиква проблеми с панкреаса. А пергата е сладък продукт.

Случаят с пчелния хляб при диабета е по-особен. Лекарите-ендокринолози препоръчват приема на перга за нормалната работа на ендокринната система. Този прецедент може да се обясни с веществата, които се съдържат в пчелния продукт. 

Съставът на пчелния прашец невинаги е един и същ. Той зависи от микроелементния състав на почвата, в която растат медоносните растения, както и от самите свойства на растенията, от които пчелите събират цветен прашец. Полученият пчелен хляб съдържа много вещества, които го превръщат в уникален лечебен инструмент за човешкото здраве.

Това са органични киселини, оптимално количество витамини, минерални соли, десетки ензими, етерични масла, микроелементи, хормонални субстанции, хетероауксин (вещество, което стимулира регенерацията на тъканите), жизненоважни аминокиселини, които не могат да бъдат произведени от самия организъм. И цялото това съдържание на пергата всъщност е много лесно за храносмилане.

В тялото на пациент, болен от захарен диабет, обмяната на веществата е нарушена. Поради липсата на инсулин, който панкреасът спира да произвежда в правилното количество, клетките не могат нормално да абсорбират глюкозата. Наред с това, нивото на кръвната захар се увеличава.

Лечебните свойства на пчелния хляб при захарен диабет се дължат на способността на пергата да понижава нивата на кръвната захар и да помага на клетките да я асимилират по-лесно. Пергата активира метаболитните процеси в организма, увеличава производството на протеини и стимулира панкреаса, като го принуждава да произвежда инсулин, който не достига на диабетика.

Пчелният хляб помага на болните от диабет и като укрепва нервната система, намалява умората, раздразнението и слабостта. Мазилата, приготвени от перга, спомагат за по-бързото заздравяване на рани и синини, които при болните от диабет минават трудно и могат да доведат до възникването на инфекция.

Пергата се използва при лечение на захарен диабет като натурално лечебно средство, което допълва и усилва действието на лекарствата, назначени от медицинското лице. Пчелният хляб спомага за нормалната работа на всички вътрешни органи, разбалансирани заради болестта.

Курсът на лечение с перга при захарен диабет обикновено продължава 5-6 месеца. Благоприятният ефект от приема на пчелен хляб обаче може да се прояви още в първите седмици след започване на лечението. Процесът на лечение с перга трябва да се контролира от лекар, които да извършва редовен анализ на кръвта. При получаване на добри лабораторни резултати приемът на ежедневна доза инсулин се понижава.

В някои случаи приемът на перга позволява на болния напълно да се откаже от медицинските препарати, съдържащи инсулин – това е възможно да се случи при захарен диабет тип 2, при който се наблюдава относителен дефицит на инсулин.

Откъде мога да купя 100% натурална био перга?

Можете да откриете най-качествените пчелни продукти в България в онлайн магазина на staystrong.eu. Тук ще намерите здравословна перга, ръчно добивана от български производители. Пчелният хляб е подходящ за консумация и от вегетарианци. Продуктът ще ви помогне да съхраните своето здраве и младост, и в пълна степен да се радвате на живота!

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 • fifteen + thirteen =